אלביאדר כמנוף לתמיכה במיזמי תכנון ובנייה
היישובים הערביים נבנו בשלבים, ביוזמות מקומיות המתאימות לצרכים ולמאפיינים דמוגרפיים ותרבותיים בכל שלב. התושבים סיגלו לעצמם אמצעי תכנון ובניה בסיסיים המתאימים לאופי הבניה הכפרית. הישובים התרחבו עם הזמן והאוכלוסייה שלה גדלה מבלי שיהיה מענה תכנוני מושכל, ומבלי לפתח את התשתיות החיוניות כנדרש. התוצאה הייתה הקמתן של שכונות לוואי חסרות תכנון הזקוקות להתחדשות, השקעות בתשתיות ושיפור כדי לצרפן אל המרקם התכנוני העירוני. ההתחדשות העירונית מיועדת להבטחת מענה תכנוני המאפשר חיים מודרניים ומספק את צורכי האוכלוסייה תוך שמירה על המורשת התכנונית והתרבותית.
התחדשות עירונית היא הזדמנות להפוך את הישוב או השכונה למקום טוב יותר לחיות בו. הדבר מתבצע בד"כ לאחר בחינת המצב הקיים ומיפוי הצרכים. תכנית זו כוללת בד"כ מגוון צעדים, לרבות "פינוי ובינוי", הקמת מבנים חדשים, תוספות בניה למבנים קיימים, שיפור חזיתות המבנים, הקמת חניונים ושטחים פתוחים, הקמת אזורי מסחר ושיפור התחבורה ויכולת המעבר והניידות של התושבים. התחדשות עירונית מבטיחה איכות חיים טובה יותר לתושבי השכונה, במיוחד לאור העובדה שתוכנית כזו עוסקת בין היתר בפיתוח היכולות הכלכליות של השכונה. לקראת ההתחדשות והכנת התכניות המפורטות מבצעים בחינה מפורטת של התנאים והנסיבות החברתיות, כלכליות ודמוגרפיות כדי לקבוע את אפיקי ההתחדשות המיטבית. במצב כזה, הן תושבי השכונה והן הרשות המקומית יהיו שותפים מלאים בתכנית ההתחדשות, מה עוד שתכנית כזו, אם תתבצע תשפיע באופן משמעותי על חיי התושבים והשכונה.
מיזם משותף עם הרשות להתחדשות עירונית, לקידום התחדשות עירונית ביישובים ערביים בגליל ובאזור המשולש.
- 2023–2024: בחינת היתכנות לתהליכי התחדשות עירונית בעשרה יישובים ערביים.
- 2024–2025: פיקוח על תכנון מפורט ויישום ההתחדשות העירונית במספר יישובים במקביל. אנו מלווים יישובים בתכנון מפורט של פרויקטים להתחדשות עירונית.
- דצמבר 2024: אלביאד חתמה על הסכם נוסף בן שנתיים עם הרשות להתחדשות עירונית, כך שבשנים 2025–2026 נלווה יישובים ערביים ביישום תוכניות ההתחדשות העירונית.
מיזם משותף עם הרשות לפיתוח כלכלי־חברתי של המגזר הערבי, העוסק בסוגיות אסטרטגיות בתחום התכנון והדיור. מטרת המיזם היא להסיר חסמים, ולהנחות ולהכשיר אנשי מקצוע ברשויות המקומיות לתכנון ולניהול פרויקטים מורכבים ורחבי־היקף של בנייה ופיתוח. במסגרת המיזם, צפויות להיבנות עד 20,000 יחידות דיור, לצד פיתוח תשתיות פיזיות חיוניות ומוסדות ציבוריים ב־10–14 יישובים ערביים.
הפעילות כוללת:
- קידום הסכמים אסטרטגיים לדיור בערים ערביות
- הסרת חסמים וקידום עבודות פיתוח בקרקע פרטית
- הכשרה ובניית יכולות בקרב אנשי מקצוע וקהילה בתחומים השונים